afbeelding Workshops t/m 6 september
afbeelding spel pioniers  en piraten

Je kunt het boekspel bestellen door 21 euro over te maken (verzendkosten inbegrepen) op ABN AMRO 414.297.474 Creative Power, Vortum Mullem o.v.v. “Boekspel”. Het spel wordt binnen 14 dagen naar het adres gestuurd op het rekeningafschrift

 

Pionier & Piraten

Strategieën voor meer creativiteit en zin in je leven

Wat is pionier & piraten
Hoe werkt het?
De schatkaart
Voorbeelden
Pionier
Piratenstreken
Twee voorbeeld reisjes
Naspel

 

Wat is Pionier & Piraten?

Pionier en Piraten is een methode en boekspel dat de kwaliteit van je leven en werk verder helpt verbeteren. Het nodigt je uit met inspiratie, inzichten, spelletjes, reflecties, cartoons, provocaties, preken en oefeningen om meer zin en creativiteit te brengen in je eigen leven en je omgeving. Pionier en piraten is een ontdekkingsreis die je helpt een ontspannen, wijze en liefdevolle persoonlijkheid te ontwikkelen waarmee je moeiteloos waardevolle wensen realiseert. Deze reis maak je samen met de pionier en piraten in je. De pionier in je werkt mee, ontdekt, speelt, neemt waar, zet door, vergeeft, verwondert zich en verlegt grenzen. De piraat in je hindert, verbergt schatten, saboteert, ontkent, veroordeelt en beschuldigt.

Hoe werkt het?

Het boekspel bestaat uit een schatkaart en 13 speelkaarten per windrichting. Iedere speelkaart geeft een vraag, een uitdaging, een reflectie en twee oefeningen. De uitdaging gaat over een houding of goede gewoonte die je in je leven wilt. De oefeningen helpen je de uitdaging realiseren. De reflectie geeft een visie op de essentie achter de uitdaging. Je kunt het boekspel lezen maar ook spelen, alleen of met anderen.
Pionier en Piraten gebruik je:
Lezen. Je bladert door de kaarten heen en volgt je intuïtie, je leest selectief waar je aandacht blijft hangen. Je probeert bijvoorbeeld iedere week een nieuwe uitdaging in de praktijk te brengen. Je nachtkastje is een goede plek voor het boekspel. Je kunt een logboek van je eigen reis bijhouden met oefeningen, inzichten, inspiraties en voornemens.

Spelen. Je nodigt jezelf, je partner, vrienden, familie, collega’s of een bargenoot uit om een spelletje mee doen. Op de schatkaart staan de coördinaten van de oefeningen. Je gooit met een stift, kleefbal, munt of een dartspijl op de schatkaart en speelt de bijbehorende oefening. Alle oefeningen kun je alleen doen, de b-oefeningen kun je met meer personen doen. Verzin er gerust nieuwe prikkelende oefeningen bij. Dit spel kent alleen winnaars.

Begeleiding. Op verzoek zijn lezingen, coaching en workshops mogelijk. Een workshop van een dagdeel kost 1500 euro (groepsgrootte tot 16) inclusief voorgesprek. Meer informatie of voor grote groepen/creatief maatwerk mail dan even met jim@creativepower.nl

Enkele gebruikers over Pionier en Piraten


Persoonlijk: inspirerend; meer authenticiteit, houvast en rust bij lastige beslissingen en situaties, eerlijker naar jezelf en anderen, verschil maken tussen willen en doen, passie en verbinding ervaren, heerlijk vrij om te doen, positieve energie, het spel geeft de mogelijkheid eenvoudig en snel diep in te steken, geeft andere, nieuwe inzichten.
Organisaties gebruiken P&P voor trajecten voor verbeteren van bejegening, cultuurverandering, stroperige situaties op te lossen, menselijke interactie te verbeteren, vernieuwing te versnellen of voor inspiratie bij vastgelopen situaties.

De Schatkaart

De schatkaart helpt je bij de ontdekkingsreis. Op de schatkaart staan vier windrichtingen die je kunt verkennen op (verborgen) schatten: Wijs Zijn, Liefde Voelen, Ruimte Maken en Scheppen.(klik hier voor de schatkaart in pdf formaat)

Meer Zin: Wijs Zijn en Liefde Voelen
De windrichtingen Wijs Zijn en Liefde Voelen gaan over wie je bent. Wie je bent neem je overal mee naar toe. Vanuit wie je bent breng je een wereld tot uitdrukking. Verander wie je bent en de wereld verandert met je mee.

Wijs Zijn gaat over inzicht en helpt je beter kiezen. Wijsheid is nodig om te kunnen vaststellen wat echt belangrijk en waardevol is en wat schijn en afleiding is. De Wijze in jezelf bepaalt welk spel je speelt in dit leven.

Liefde Voelen gaat over je vermogen om contact met jezelf en met anderen te leggen vanuit een warme, open en eerlijke basishouding. Medeleven, gulheid en waardering zijn kwaliteiten van een liefdevol hart. Liefde is de sleutel voor een gelukkig en zinvol leven. De liefhebber bepaalt hoe je het spel speelt


Kompas

 

Meer Creativiteit: Ruimte Maken en Scheppen
Ruimte maken en Scheppen gaan over wat je doet en wat je laat.

Ruimte Maken gaat over ruimte en balans die je nodig hebt om iets nieuws te realiseren. Ruimte maken gaat over ontspannen en over aandacht en energie vrijmaken, in hoofd, hart en agenda. Genoeg tijd aandacht en vitaliteit is essentieel om ontspannen te leven en echte wensen te realiseren. Je krijgt met flink aanduwen meer mensen in de metro, maar rustig eerst passagiers laten uitstappen, werkt stukken makkelijker. Beter niets doen dan met veel moeite niets bereiken. Ruimte maken bepaalt de speelruimte.

Scheppen gaat over het aanwenden van creatieve energie om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en te creëren. Je leven is de creatieve voetafdruk die jij in de wereld en de wereld in jou zet. Scheppen betekent verantwoordelijkheid nemen voor wat je beleeft, initiatieven nemen die je wenst, vormgeven aan wat je vanuit wijsheid en liefde waardevol vindt. De rest kun je laten. Met je aandacht, denkvermogen en acties realiseer je. Scheppen bepaalt hoe je spel eruit ziet.

Voorbeelden van Pionier en PiratenStreken

PiratenStreken ondermijnen vaak onbewust de kwaliteit van je leven en je werk. De pionier in je maakt het leven aangenaam en creatief zowel voor jezelf als voor anderen.

De Pionier

De Pionier helpt je op de zoektocht naar balans, geluk, groei, vriendschap en schoonheid. Hier denk en handel je vanuit liefdevol en wijs zijn.

· Ruimte maken

o Waarnemen. Zien zonder oordeel is interessant. Je voedt je interesse, je onderzoekt, kijkt, voelt wat er gebeurt. Hierdoor doorzie je helder de kern van zaken. Dit begrip brengt je rust. Illusies, emoties, details doorzie je en doen je minder omdat je begrijpt dat ze er in wezen niet echt toe doen.
o Vergeven en geven. Je voelt dat jezelf en de ander zijn best doet en oordeelt minder streng. Je gunt elkaar fouten maken. Je geeft vanuit hartelijkheid, zonder eigenbelang of verwachting van tegenprestatie. Je ontspant jezelf en voelt je vrij.

· Scheppen

o Vragen en ontvangen. Je maakt contact met je intuïtie, je stelt vragen zonder terughoudendheid, handelt op je eigen vragen en bent nieuwsgierig naar de antwoorden. Je staat open en ontvangt geplande en onverwachte resultaten.
o Wensen en geloven. Je voelt wat je diepe, intuïtieve wens is. Je vertrouwt op dit verlangen en laat je niet afleiden door wat moet. Je neemt beslissingen die hierbij passen en kiest de woorden en daden die daar bij horen.

Wat achter ons ligt,
En wat voor ons ligt,
Is niets vergeleken met
Wat in ons ligtR.W. Emerson
Een weg wandelen van liefdevolle wijsheid
Met een opengebarsten hart
En de wijsheid van stilte
Zachtjes bestrijden we het ongeluk en
Scheppen mee schoonheid in gedachte, gevoel, woord en daad


PiratenStreken

Ook al zit het tegen, je leven zit altijd mee
PiratenStreken belemmeren je leven en zijn tegelijkertijd een mooi startpunt om iets te verbeteren. Bij een PiratenStreek denk je en handel je vanuit onrust of angst of probeer je kost wat kost pijn te vermijden. PiratenStreken voeden heftige emoties. Ons leven zit vol PiratenStreken die je jezelf en anderen levert. Iedere streek gaat samen met een illusie, een onbewuste beloning of tijdelijk gevoel van overwinning, verovering of bevrijding. De streken leiden uiteindelijk tot de terugkerende, negatieve effecten zoals eenzaamheid, je machteloos voelen en uitputting. Je kunt de steken herkennen aan de emotie waarmee je te maken krijgt of aan de streek die je uithaalt. Vier voorbeelden ter lering en vermaak:

Jezelf klem zetten terwijl je denkt dat je ruimte maakt.
o Vermijden. Je ontkent, ziet liever niet, houdt geheim, rationaliseert en stapt uit voordat je echt bent ingestapt. Je houdt een tijdje vast aan de illusie van vrijheid en onafhankelijkheid terwijl je je geïrriteerd, verward, eenzaam en verdrietig voelt.
o Afkeuren. De ander doet het niet goed. Je hekelt bepaalde eigenschappen in anderen en in jezelf. Je voedt de illusie van gelijk hebben en het streven naar perfectie. Je oogst een gebrekkig zelfvertrouwen, ongenoegen en een gevoel van machteloosheid.
· Schade veroorzaken
o Moeten en verplichten. Je hebt haast, lange to-do’s, bewijst jezelf keer op keer aan anderen, wilt serieus genomen worden en leeft in de toekomst. Je klampt vast aan de illusie van presteren en goed bezig zijn terwijl je je eerder uitgeput dan voldaan voelt. Je houdt krampachtig vast aan afspraken.
o Verwijten en wraak nemen. Je bent boos op anderen zonder zelfreflectie, je hanteert het oog om oog principe, je vecht en bewijst graag je superioriteit. Je koestert de illusie van rechtvaardigheid en onschuld en oogst conflict, haat en vijanden.
PiratenStreken wekken PiratenStreken in anderen en in jezelf op. Deze vicieuze cirkel kun je bewust doorbreken door over te stappen op de Pionier.

Twee voorbeeld reisjes:

Opgeruimd en Moed
Met de speelkaarten kun je series oefeningen achter elkaar doen die elkaar versterken. Zo kun je interessante routes ontwerpen. Hier volgen twee voorbeelden die je eens kunt uitproberen:
Opgeruimd: Ruimte Maken 3a Aflossen aub – Ruimte Maken 12a 12345 (3x) – Scheppen 5b Een kwestie van Geluk – Wijs Zijn 8a Will do Matrix – Scheppen 2b PMO – Scheppen 13b Ritueel
Moed: Wijs zijn 7b Waar? Hierneming – Wijs Zijn 6a Levensweg – Wijs Zijn 11b Kruisverhoor – Liefde Voelen 13a Beauty contest – Liefde Voelen 4b De verliezer wint – Liefde Voelen 8b No Guts No Glory – Ruimte maken 3b Vrijheidsdans

Naspel

De volgende gedachten zitten achter Pionier en Piraten:

Veel plezier met je levensexperimenten.

“The past is history, the future is mystery and the present is a gift. That is why we call it the present”
Jiri Kilian

Jim van den Beuken (1966) helpt mensen graag meer uit hun mogelijkheden te halen. Hij is deskundig in vernieuwing en het creëren van een hartelijke en effectieve samenwerkingcultuur. Vanuit www.creative.power.nl helpt hij organisaties bij het realiseren van hun echte ambities. Als bestuurder bij Stichting Planetree Nederland inspireert hij zorginstellingen en helpt bij het verwezenlijken van mensgerichte zorg. Hij begeleidt trajecten, doet personal coaching en geeft lezingen waarin hij inspireert en motiveert tot innovatie, creatief leiderschap en cliënt-gerichte zorg. Jim is psycholoog en bedrijfskundig econoom (ondernemingsbeleid) en publiceert onder meer in Creaddenda (1994) en is co-redacteur van Creativity and Innovation (1997), Pionier en Piraten: Meer creativiteit en zin in je leven (2001, herdruk 2006), Creativiteit als bron van excellente zorg (2004) en de 7 onmogelijkheden van Groei (met G. Spaas en E. van Leeuwen, 2005). Meer informatie over trajecten of workshop: jim@creativepower.nl.